T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / KARESİ - Balıkesir Olgunlaşma Enstitüsü

"Millî Mutabakat Metnimiz: İstiklâl Marşı ve Mehmet Âkif Ersoy" Sergisi

İstanbul Beyoğlu Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan "Millî Mutabakat Metnimiz: İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy" adlı sergi, Ankara Resim ve Heykel Müzesinde açıldı. Sergi'nin açılışını; Bakanımızın Eşi Ayşe TEKİN Hanımefendi, Bakan Yardımcımız Celile Eren ÖKTEN, Gazi Üniversitesi Rektörü Musa YILDIZ, Genel Müdürümüz Cengiz METE gerçekleştirdi. Sergi açılışına Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Alper ÖZKAN, Ankara İl Kültür Müdürü Ali AYVAZOĞLU, Genel Müdürlüğümüz Daire Başkanları ve ziyaretçiler katıldı. Açılış'ta, Sincan Itri Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin eşliğinde İstiklal Marşı okundu, müzik dinletisi yapıldı ve sergilenen ürünler hakkında bilgi verildi.  

İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN'ın katılımıyla TBMM'de açılan sergi, İstiklâl Marşımızın kabulünün 103. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 12-25 Mart 2024 tarihleri arasında Ankara Resim ve Heykel Müzesi'nde kapılarını ziyaretçilerine açıyor.

Sergi'de yer alan orijinal belgeler, kitaplar, fotoğraflar yeniden üretilen çalışmalar, aslına uygun olarak İstanbul Beyoğlu Refia Övüç Olgunlaşma Enstitü atölyelerinde üretildi. 

Sergi için giyim atölyesi, hat tezhip atölyesi, tanıtım ve pazarlama atölyesi iş birliğinde ürünler hazırlandı.  Orijinal beste kapaklarının ipek üzerine yeniden basımları yapıldı ve el işlemeleri ile her biri numaralandırılan mendiller özel kutulara konuldu. Mehmet Akif Ersoy'un hastanede giydiği Mısır işi geceliği yeniden üretildi; hat tezhip atölyesinde beste kapakları, İstiklal Marşımızın ilk orijinal metni yeniden yazılarak çalışıldı. Sergide; orijinal belgeler, kitaplar, fotoğraflar yeniden üretilen çalışmalar yer aldı.

İstiklal Marşı'nı Safahat eserine sağ iken almayan, şiirin gerçek sahiplerinin millet olduğunu söyleyen ve "Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın." diyen Millî Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u ve vatanımızın varlığı için mücadele eden şühedamızı rahmet ve minnetle anıyoruz.

Bağımsızlık mücadelemizin ve kahramanlık destanımızın sembolü olan İstiklal Marşımızın kabulünün 103. yıl dönümü kutlu olsun.

13-03-202413-03-202413-03-202413-03-202413-03-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.03.2024 - Güncelleme: 13.03.2024 10:45 - Görüntülenme: 25
Kaynak: https://hbogm.meb.gov.tr/www/millmutabakatmetnimizistikllmarsivemehmetkifersoysergisi/icerik/1671
  Beğen | 1  kişi beğendi