T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / KARESİ - Balıkesir Olgunlaşma Enstitüsü

Haberler

Haberler

Mrt

İstanbul Beyoğlu Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan "Millî Mutabakat Metnimiz: İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy" adlı sergi, Ankara Resim ve Heykel Müzesinde açıldı. Sergi'nin açılışını; Bakanımızın Eşi Ayşe TEKİN Hanımefendi, Bakan Yardımcımız Celile Eren ÖKTEN, Gazi Üniversitesi Rektörü Musa YILDIZ, Genel Müdürümüz Cengiz METE gerçekleştirdi. Sergi açılışına Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Alper ÖZKAN, Ankara İl Kültür Müdürü Ali AYVAZOĞLU, Genel Müdürlüğümüz Daire Başkanları ve ziyaretçiler katıldı. Açılış'ta, Sincan Itri Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin eşliğinde İstiklal Marşı okundu, müzik dinletisi yapıldı ve sergilenen ürünler hakkında bilgi verildi.  

İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN'ın katılımıyla TBMM'de açılan sergi, İstiklâl Marşımızın kabulünün 103. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 12-25 Mart 2024 tarihleri arasında Ankara Resim ve Heykel Müzesi'nde kapılarını ziyaretçilerine açıyor.

Sergi'de yer alan orijinal belgeler, kitaplar, fotoğraflar yeniden üretilen çalışmalar, aslına uygun olarak İstanbul Beyoğlu Refia Övüç Olgunlaşma Enstitü atölyelerinde üretildi. 

Sergi için giyim atölyesi, hat tezhip atölyesi, tanıtım ve pazarlama atölyesi iş birliğinde ürünler hazırlandı.  Orijinal beste kapaklarının ipek üzerine yeniden basımları yapıldı ve el işlemeleri ile her biri numaralandırılan mendiller özel kutulara konuldu. Mehmet Akif Ersoy'un hastanede giydiği Mısır işi geceliği yeniden üretildi; hat tezhip atölyesinde beste kapakları, İstiklal Marşımızın ilk orijinal metni yeniden yazılarak çalışıldı. Sergide; orijinal belgeler, kitaplar, fotoğraflar yeniden üretilen çalışmalar yer aldı.

İstiklal Marşı'nı Safahat eserine sağ iken almayan, şiirin gerçek sahiplerinin millet olduğunu söyleyen ve "Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın." diyen Millî Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u ve vatanımızın varlığı için mücadele eden şühedamızı rahmet ve minnetle anıyoruz.

Bağımsızlık mücadelemizin ve kahramanlık destanımızın sembolü olan İstiklal Marşımızın kabulünün 103. yıl dönümü kutlu olsun.

Mrt

Halk eğitimi merkezleri ve olgunlaşma enstitülerinde uygulanan kurslarda, hayat boyu öğrenmeye katılım oranlarını artırmaya yönelik teşvik edici, ilham verici, özgün örnekler; her yıl "Hayat Boyu Öğrenmede İyi Uygulama Örnekleri Çalışması" ile değerlendirilmektedir. 2023 yılında altıncısı gerçekleştirilen çalışmada 73 ilden gelen 162 örnek, "Genel Müdürlük Seçim Komisyonu" tarafından incelendi. Yapılan değerlendirmede 11 iyi uygulama örneğine sahip kurumlarımızın temsilcileri; Ankara'da yapılan törene davet edildi, teşekkür belgesi takdim edildi ve öne çıkmış bu çalışmalar web sayfamızda yayımlanmaya değer bulundu.

Seçilen Örnekler:

  • Bursa İnegöl Halk Eğitimi Merkezi  "Onların Bir Hayali Vardı Gerçek Oldu."
  • Çanakkale Lapseki Halk Eğitimi Merkezi "Kraliçe Arılar Bal Peşinde"
  • Çorum Mecitözü Halk Eğitimi Merkezi "Ekmeğini Taştan Çıkaran Kadınlar"
  • Diyarbakır Yenişehir Halk Eğitimi Merkezi "Tarladan Sofraya"
  • Edirne Halk Eğitimi Merkezi "Emeğimiz Kazanıyor"
  • İzmir Olgunlaşma Enstitüsü "Dokuma Ustalarının Ellerinde Hayat Bulan Bir Öykü"
  • Malatya Akçadağ Halk Eğitimi Merkezi "Kardelenin Öyküsü"
  • Samsun Atakum Halk Eğitimi Merkezi "Başarının Önünde Engel Yok"
  • Samsun Canik Halk Eğitimi Merkezi "CAMEK Projesi"
  • Sivas Halk Eğitimi Merkezi "Dezavantajlı Kadınların İstihdamı"
  • Şanlıurfa Harran Halk Eğitimi Merkezi "Gelenekten Geleceğe"  

Mrt

Bakan Yardımcımız Doç. Dr. Celile Eren ÖKTEN ve Genel Müdürümüz Cengiz METE'nin açış konuşmalarıyla Ankara'da "Hayat Boyu Öğrenme Zirvesi " gerçekleştirildi.

Zirve'ye, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali KARAGÖZ, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Tuba KORKMAZ, Din Öğretimi Genel Müdürü Dr. Ahmet İŞLEYEN, akademisyenler, Genel Müdürlük temsilcileri ve halk eğitimi merkezi yöneticileri katıldı.

 "Hayat boyu öğrenmeye ilişkin farkındalık oluşturmak", "yetişkin eğitimi", "sosyal içerme", "dijitalleşme", "yeşil gündem" temalarının hayat boyu öğrenme ile olan ilişkilerini değerlendirmek amacıyla 4 farklı panel gerçekleştirildi. Panellerden elde edilen çıktıların hayat boyu öğrenme politikalarının oluşturulmasına ve politika akademi iş birliklerinin güçlendirilmesine katkı sağlaması hedeflendi.

Mrt

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Yücel Yılmaz'ın eşi Mehtap Yılmaz hanımefendi, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Emine Böçkün, Balıkesir Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi ve Kadın Meclisi Temsilcisi Jale Bayraktar ile diğer üyeler, protokol eşleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, program kapsamında stantları ziyaret ederek etkinliklere katıldılar.

Mrt

Sözlü Gelenek Saati Hikayeleriyle Sandıkta Saklı Mirasımız ve Ustalık İşleri bölümünde Nurhan Sökmen ve Emine Esen öğretmenimizle katılım sağlayarak Balıkesir Pullusu ürünümüzün tanıtım gerçekleştirdik.

Mrt

Balıkesir Kadın İnisiyatifi Platformu'nun planladığı ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Altıeylül Belediyesi ve Balıkesir Kent Konseyi'nin katkılarıyla gerçekleşen "Otizm Anneler Korosu" Konseri sergi alanında sergimizle katılım gerçekleştirdik.

Mrt

Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi; Antalya Diplomasi Forumu'na katılan lider eşleri ile birlikte Antalya Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan, Türkiye 'nin coğrafi işaretli ürünleri ve dokuma el sanatları sergisini ziyaret etti.

Mrt

Bakan Yardımcımız Celile Eren ÖKTEN, Genel Müdürümüz Cengiz METE ve beraberindeki heyet; Antalya  Olgunlaşma Enstitüsünü ziyaret ettiler. 

Ziyarette "Geleneksel Antalya Lezzetleri Uygulama Etkinliği"ne katıldılar. Geleneksel Antalya lezzetlerinden serpme börek hibeş, Girit mutfağından örnekler, Yörük mutfağından keşkek kulaklı çorba tanıtımı ve workshop çalışmaları yapıldı. 

"Puşide Uğurlama Töreni" kapsamında Millî Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasındaki İş Birliği Protokolü kapsamında, Cumhurbaşkanımızın Eşi Emine ERDOĞAN Hanımefendi'nin himayelerinde, Osmanlı Hanedan türbelerindeki sandukaların örtülerinin yenilenmesi amacıyla Antalya Olgunlaşma Enstitüsü tarafından "El Sanatları Teknolojisi- Nakış" alanında Maraş işi tekniğiyle hazırlanan "Puşide Örtüleri" hakkında bilgi alındı ve "Puşide Uğurlama Töreni" yapıldı.

İki yıllık olgunlaşma programları uygulanan seramik ve giyim atölyeleri ile geleneksel atölyeler (Kuyumculuk, deri, cam, seramik, tezhip, ebru) ziyaret edildi.  Çıkın Yörük keselerin yer aldığı sergi gezildi.  "Anadolu Dijital Desen Kütüphanesi Projesi" hakkında bilgi alındı ve Türk desen kütüphanesi demo sunumu medya kanalları üzerinden tanıtıldı.

Mrt

Bakan Yardımcımız Celile Eren Ökten; Belçika, Polonya, Bosna Hersek ve Kuzey Makedonya EPALE ülke temsilcileri ile hayat boyu öğrenme ve yetişkin eğitimi çalışmalarına ilişkin Avrupa'daki mevcut durumu istişare ettiler. Toplantıda; EPALE'nin yetişkin eğitimindeki rolü, kendi ülkelerinin yetişkin eğitimine ve EPALE'ye bakış açısı ile olası iş birliği alanlarının neler olduğu değerlendirildi.

Mrt

Bakan Yardımcımız Doç. Dr. Celile Eren ÖKTEN ve Genel Müdürümüz Cengiz METE'nin açış konuşmalarıyla "EPALE Uluslararası Konferansı" Antalya'da başladı. 

Bakan Yardımcımız Doç.Dr. Celile Eren ÖKTEN, "2016 yılından beri yürütülen EPALE Projesi kapsamında düzenlenen bu konferansın Bakanlığımız ve ülkemiz açısından oldukça önemli olduğunu" vurguladı. Katılımcılara, sunacağı katkılardan dolayı şükranlarını sundu.

Genel Müdürümüz Cengiz METE, "hayat boyu öğrenmenin önemine değinerek yabancı katılımcılar için Genel Müdürlüğümüz hakkında bilgi verdi. Genel müdürlük olarak tüm kamu kurum kuruluşları ve Avrupa Birliği ülkeleri ile iş birliği içerisinde programların yürütüldüğünü ifade etti." 

EPALE Uluslararası Konferansının teması, "Hayat Boyu Öğrenme, Yetişkin Eğitimi ve Dijitalleşme" olarak belirlendi.

Avrupa Komisyonu ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, EPALE (Electronic Platform for Adult Learning in Europe- Avrupa'da Yetişkin Eğitimi Elektronik Platformu) Projesi, Genel Müdürlüğümüz sorumluluğunda yürütülmektedir.

Proje faaliyetleri kapsamında düzenlenen "EPALE Uluslararası Konferansı"na; 8 Avrupa ülkesi EPALE temsilcisi (Belçika, Kuzey Makedonya, Bosna ve Hersek, Finlandiya, Yunanistan, Sırbistan, Polanya, Karadağ), Proje'nin bölge akademisyenleri, Genel Müdürlüğümüz temsilcileri ve Proje ekibi, il millî eğitim müdürlüklerinin Ar-Ge birimlerinde görevli EPALE temsilcileri, farklı kurumların temsilcileri, halk eğitimi merkezi yöneticileri ve eğiticileri katılmaktadır.

Konferansta 2023 yılı planlamaları kapsamında gerçekleştirilen çalışmalardan elde edilen çıktılar değerlendirilecek, programa dâhil ülkelerin 2023 yılı EPALE tematik gündemleri doğrultusunda yürüttükleri yetişkin eğitimi çalışmaları ile bu noktada EPALE Platformu'nun rolüne ilişkin iyi uygulama örnekleri paylaşılacaktır.

Konferans'ın ilk gününde; "EPALE Türkiye 2023 Çıktıları" sunumunun ardından "Türkiye'de Hayat Boyu Öğrenme", "Avrupa'da Hayat Boyu Öğrenme" konularında sunumlar yapılacak. Konferans'ın ikinci gününde ise "Hayat Boyu Öğrenme ve Dijitalleşme: EPALE'nin Rolü", "EPALE ve Yetişkin Eğitiminde İyi Uygulama Örnekleri (Türkiye ve Diğer Ülkeler)", "Hayat Boyu Öğrenme Kurumlarının Rolü: Eğitici ve Yönetici Yaklaşımları", "Hayat Boyu Öğrenmede Gelecek Projeksiyonları ve EPALE'nin Rolü" konularında oturumlar gerçekleştirilecek. Konferansın sonunda bir "Strateji Belgesi" oluşturulması hedeflenmektedir.

Ayrıca Türkiye'de hayat boyu öğrenmeye ve yetişkin eğitimine ilişkin farkındalığı artırmak, bireylerin yaşadıkları iyi uygulama örneklerini tanıtmak ve anlatmak amacıyla 01 Kasım-15 Aralık 2023 tarihleri arasında hayat boyu öğrenme yoluyla "Bireylerin Topluma Dahil Edilmesi", "Bireyler Arası Etkileşimin Sağlanması" ve "Bireylerin Öğrenme Kültürünün Teşvik Edilmesi" temalarında blog formatında çalışma hazırlandı.  100'den fazla hazırlanan çalışma,  EPALE akademisyeninden oluşan 8 jüri tarafından değerlendirildi ve Konferans'ta değerlendirme sonuçları da açıklanacak.

Konferans, 4-5 Mart 2024 tarihleri arasında iki gün sürecek.

Şbt

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uzmanlarının sunum yaptığı "Dijital Avrupa Programları Bilgilendirme Toplantısı" Genel Müdürlüğümüz tarafından düzenlendi. Toplantıda dijital Avrupa programının uygulamaya konmasının gerekçeleri, programın çağrı başlıkları ve bu çağrılar kapsamında gerçekleştirilebilecek projelerin kapsamı üzerinde duruldu. Toplantıya Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinden uzmanlar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının uzmanları, alanda konu ile ilgili çalışan akademisyenler ve Genel Müdürlüğümüzün uzmanları katıldı.

Toplantıda Başkent Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, OSTİM Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesinde görev yapan akademisyenler yer aldı, konu ile ilgili süreçler hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.

Şbt

Genel Müdürümüz Cengiz METE'nin açış konuşmalarıyla "Spor Programları Güncelleme Çalıştayı", Ankara'da Başkent Öğretmenevinde başladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı temsilcileri, spor federasyonlarından katılımcılar, akademisyenler, halk eğitimi merkezlerinde görev yapan spor branş öğretmenleri ve usta öğreticilerin katkı sunacağı 5 gün sürecek Çalıştay'da;  spor alanında 70 branşta 226 yaygın eğitim kurs programının güncellenmesi planlanmaktadır. 

Yaygın eğitim kurs programları, öncelikle Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının "Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı" kararı doğrultusunda güncellenmektedir. Bunun yanı sıra değişen yasa ve yönetmeliklere uygun duruma getirilmesi veya zamanla ortaya çıkan ihtiyaç ve taleplerin karşılanması amacıyla kurs programları, yeniden gözden geçirilmektedir. 

Bu amaçla düzenlenen "Spor Programları Güncelleme Çalıştayı"nda; spor alanındaki yaygın eğitim kurs programlarının 'yeni çerçeve öğretim programları'na göre güncellenmesi ve programlar hazırlanırken ortak bir kriter belirlenmesi, spor alanında yer alan yaygın eğitim kurs programlarının içeriği ve seviyelerinin,  programın günlük ders saati, süresi ve giriş koşullarının, uygulamada dikkat edilecek noktaların, programın uygulanmasında kullanılan araç gereç ve kurs ortamının değerlendirilmesi ve bu alanda ihtiyaç duyulan güncel kurs programlarının belirlenmesi hedeflenmektedir.

Şbt

Bakan Yardımcımız Celile Eren ÖKTEN ve Genel Müdürümüz Cengiz METE, Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde 'Türkiye Yüzyılında Ulusal Politikalardan Yerel Stratejilere' temasıyla düzenlenen "Bursa Hayat Boyu Öğrenme Çalıştayı"na katıldılar. 

Çalıştay'ın açış konuşmalarını; Bakan Yardımcımız Celile Eren ÖKTEN, Bursa Milletvekili Emine YAVUZ GÖZGEÇ, Bursa Vali Yardımcısı Mustafa KILIÇ, Bursa Büyükşehir Başkan Vekili Halide Serpil ŞAHİN, Genel Müdürümüz Cengiz METE ve Bursa İl Millî Eğitim Müdürü Dr. Ahmet ALİREİSOĞLU yaptılar.

Bakan Yardımcımız Celile Eren ÖKTEN ve beraberindeki heyet, çalışma masalarını ziyaret ederek katılımcılarla istişarelerde bulundular.

Şbt

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Yücel Yılmaz’ın Eşi Mehtap Yılmaz Hanımefendi enstitümüzü ziyaret etti. Ziyarette kurumumuzda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi. Çalışmaların hazırlanmasında yardımcı olan öğretmen ve usta öğreticiler ile sohbet etti. Nazik ziyaretleri için kendilerine teşekkür ederiz.

Şbt

Genel Müdürümüz Cengiz METE, İstanbul Valisi Davut GÜL'ün eşi Gülden GÜL Hanımefendi ile İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünü ziyaret etti. Genel Müdürümüze Daire Başkanlarımız Meriç MURATHAN YİĞİTEL, Hüseyin KENDİRCİ, Nazan Suna ALPURAL ve İstanbul Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Sayın İrfan Zeki ER eşlik etti. Ülkemizin moda ve tekstil alanında önde gelen markalarının temsilcileriyle, İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü bünyesindeki 'Türk Mutfak Sanatları Atölyesi' ve 'Bağlarbaşı Moda Akademisi' ziyaret edilerek çalışmalar yerinde incelendi; faaliyetler ve eğitimler hakkında bilgi alındı.